Νέες σημαντικές τάσεις στο Mobile World Congress 2013

2013-EMEA-newsAsset

Μια βόλτα στις 9 γιγαντιαίες αίθουσες (μεγαλύτερες από ποτέ) των 1.500 συμμετεχόντων στο Mobile World Congress 2013 (MWC) αποκάλυψαν κάποιες καινούριες τάσεις στην έκθεση της βιομηχανίας φορητών συσκευών στη Βαρκελώνη. Παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν κάποιες συσκευές από αυτές που "σπάνε τα ταμεία" στο φετινό MWC, η εξέλιξη και η έκταση του ίδιου του γεγονότος -εκτιμάται ότι το παρακολούθησαν 70.000 επισκέπτες- αποδεικνύει ότι η πίτα της βιομηχανίας φορητών συσκευών συνεχώς μεγαλώνει.

Αντίθετα με την CES, όπου οι κατασκευαστές θηκών για iPhone ανταγωνίζονται για λίγο χώρο στα ράφια των καταστημάτων Best Buy ή Apple, το MWC έχει περισσότερες συναντήσεις, συμφωνίες, και όλο και πιο πολλές ανερχόμενες εταιρείες ανάπτυξης software. Μεγάλος αριθμός των "περιπτέρων" είναι στην ουσία χώροι συναντήσεων -πολλές εταιρείες επέλεξαν αντί για βιτρίνα μια απλή γυάλινη πόρτα με μία υπάλληλο υποδοχής και έναν φύλακα μπροστά της.

Ωστόσο εντοπίσαμε 5 τάσεις και δυο τρία νέα, ενδιαφέρονται και ελκυστικά αντικείμενα στο φετινό MWC.

Τάση #1: Tablet 7-ιντσών vs. 8-ιντσών

Το ASUS Fonepad, 7 ιντσών, με επεξεργαστή Intel® Android tablet (δεν πρέπει να το συγχέουμε με το ASUS Padfone με επεξεργαστή Qualcomm). 

Το ASUS Nexus 7 Google tablet και το Apple iPad mini έχουν δείξει τον δρόμο, επειδή όλοι πια λανσάρουν το δικό τους tablet σε μέγεθος χεριού. Είναι φανερό ότι τα convertible και τα detachable θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τα tablet 10 ιντσών ενώ οι 7- ή 8-ίντσες η αγαπημένη συσκευή για περιήγηση/ ανάγνωση/παρακολούθηση του Facebook. Το πλάτος αυτού του form factor σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε τη συσκευή με το ένα χέρι σας, ενώ η όχι τόσο μεγάλη οθόνη σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μια μεγάλη, βαριά μπαταρία - είναι ελαφρύ σχεδόν όσο κι ένα Kindle.

Η μοναδική αναγγελία προϊόντος στην έκθεση από τη Samsung ήταν το Galaxy Note 8.0 με μια λαμπερή οθόνη, ένα chip τεσσάρων πυρήνων από τη Samsung, και τον ίδιο ψηφιοποιητή "S-Pen" που έχει και το Samsung Windows 8 tablet.

Η ASUS παρουσίασε το Fonepad, ένα Android tablet με επεξεργαστή Intel® Atom Z2420 και ένα HSPA modem για την πραγματοποίηση κλήσεων. Το να κρατάει κανείς μια συσκευή 7 ιντσών στο πρόσωπό του για να μιλήσει στο τηλέφωνο είναι ίσως άλλη μία καινοτομία. Σύμφωνα με την ASUS, το Fonepad θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη (με μία μόνο κάμερα προς την πλευρά του χρήστη), την Ασία (με 2 κάμερες), και τις ΗΠΑ (μελλοντικά). Η τιμή που ανακοινώθηκε είναι $249. (Η Huawei παρουσίασε επίσης μια οικονομική εκδοχή 7-ιντσών και η HP ανήγγειλε αυτή τη βδομάδα ένα tablet 7 ιντσών, το οποίο είδαμε μόνο πίσω από βιτρίνα στο περίπτερό της.)

Τάση #2: Tablet 5-ιντσών vs. "Phablet" 5,5-ιντσών
Μπορεί το Fonepad να ήταν μια κάπως υπερβολική εκδοχή αυτής της τάσης, ωστόσο το κάποτε πρωτοποριακό Samsung Galaxy Note έχει να ανταγωνιστεί πλέον συσκευές από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές τηλεφώνων. Οι ASUS, LG, Huawei, Lenovo, ZTE, και Sony έχουν νέα τηλέφωνα από 5 έως 6 ίντσες.

Κάποιο που ξεχώρισε ήταν το Lenovo K900, ένα Android smartphone με επεξεργαστή Intel® Atom Z2580, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση. Με πάχος 6.9 mm, είναι το λεπτότερο από όλα με διαφορά ενός ολόκληρου χιλιοστού, το οποίο ακούγεται ασήμαντο αλλά πραγματικά το κάνει να ξεχωρίζει. Τα υπόλοιπα phablet είναι λίγο πιο ογκώδη, και επομένως χωράνε δυσκολότερα στις τσέπες μας.

Το K900 έχει εντυπωσιακή οθόνη (όπως και το LG) και κάποιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, η μπροστινή κάμερα διαθέτει έναν πολύ ευρυγώνιο φακό (88 μοίρες), δίνοντας τη δυνατότητα για καλύτερες αυτοπροσωπογραφίες και βιντεοκλήσεις. Και η οθόνη αφής είναι τρομερά ευαίσθητη - μπορείς να κυλήσεις την εικόνα ακόμα και με το νύχι σου.

Τάση #3: Η Άνοδος των Κινέζων OEM
Τα προηγούμενα χρόνια, η ZTE και η Huawei είχαν μικρότερα περίπτερα, κάπως απομονωμένα, με συσκευές μικρού κόστους που πωλούνταν μόνο στην Κίνα. Σήμερα, και οι δύο εταιρείες είχαν τεράστια περίπτερα, στον ίδιο χώρο με τη Nokia, τη Samsung, τη Motorola, την Qualcomm, και την Intel.

Η Huawei παρουσίασε 2 νέα τηλέφωνα Ascend (το βαρύ πυροβολικό της), τα οποία είχαν πολύ όμορφο βιομηχανικό σχεδιασμό και τα δικά τους τετραπύρηνα chip. Προσφέρει επίσης μια μεγάλη ποικιλία tablet.

Η ZTE διαθέτει επίσης μια εντυπωσιακά μεγάλη συλλογή συσκευών - αρκετά τηλέφωνα πρώτης κατηγορίας, το phablet, κάποιες συσκευές μεσαίας κατηγορίας, ένα Tablet με τα Windows 8 και επεξεργαστή Intel® Atom, ακόμα και το πρώτο τηλέφωνο με το λειτουργικό σύστημα του Mozilla Firefox.

Παρά το γεγονός ότι η Lenovo δεν είχε μεγάλη παρουσία εδώ, με εξαίρεση το K900, αποτελεί τώρα την #2 εταιρεία σε πωλήσεις smartphone στην Κίνα και επεκτείνεται σε άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Τάση #4: Η μάχη για το 3ο Ecosystem συνεχίζεται

Το Lenovo K900 Android smartphone κέρδισε την προσοχή κάποιων επισκεπτών του MWC οι οποίοι θέλησαν να το πάρουν στα χέρια τους, στο περίπτερο της Intel.

Μια από τις εταιρείες που συγκέντρωσε πάνω της τους προβολείς ήταν η Mozilla με το λειτουργικό της σύστημα ανοιχτού κώδικα, σε HTML5 για κινητά τηλέφωνα, το οποίο έχει πλέον υποστηρικτές σε πολλούς κατασκευαστές τηλεφώνων και παρόχων ασύρματων επικοινωνιών.

Η ZTE παρουσίασε την πρώτη συσκευή με Firefox, την οποία ονόμασε Open, ένα απλό smartphone 3.5- ιντσών με επεξεργαστή Qualcomm. Ο Peter Dolanjski της Mozilla έκανε μια επίδειξη της συσκευής στο περίπτερο της ZTE, εξηγώντας ότι αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στο να δώσει μια ώθηση στην HTML5 για κινητά, δίνοντας ένα τέλος στα κλειστά καταστήματα εφαρμογών.

Το λειτουργικό σύστημα Mozilla είναι πραγματικά ανοικτού κώδικα — μπορείτε να αποκτήσετε ολόκληρο τον κώδικα, χωρίς όμως να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επωνυμία Firefox αν αρχίσετε να τον "πειράζετε". Επικεντρώνονται στα απλά smartphone επειδή εκεί παρατηρείται η μεγάλη ανάπτυξη και αυτά αναμένεται να κερδίσουν την προτίμηση των αγοραστών που τους απασχολεί η τιμή. Μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές από το κατάστημά του ή από οπουδήποτε στο διαδίκτυο — και δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή μία φορά (τέρμα τα "νεκροταφεία εφαρμογών" στο τηλέφωνό σας).

Το Tizen 2.0, το λειτουργικό σύστημα για κινητά που υποστηρίζεται από την Intel, τη Samsung, και τη Sprin* μεταξύ άλλων, βρέθηκε επίσης κάτω απ' το φως των προβολέων του ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με το CNET, τόσο η Samsung όσο και η Huawei θα κατασκευάσουν τηλέφωνα για το Tizen, ενώ η Orange και η NTT Docomo θα τα πουλάνε μέσω του δικτύου τους. Ίσως αυτή να είναι μια σημαντική χρονιά για την HTML5.

Τάση #5: Τα πάντα γίνονται απίστευτα ελαφριά
Το μοναδικό πρόβλημα με το λαχταριστό K900; Έχει βάρος όσο 1 γουλιά νερό. Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό σας σαν πρες παπιέ τουλάχιστον μία φορά, σωστά; Με αυτό το τηλέφωνο δεν θα έχετε αυτή τη δυνατότητα. Θα βάζετε το χαρτί πάνω απ' το τηλέφωνο για να μην το πάρει ο αέρας.

Αυτό ισχύει για όλα τα σύγχρονα σούπερ τηλέφωνα. Έχει γίνει μια επανάσταση στις μπαταρίες, το γυαλί ή κάτι άλλο, και όλα αυτά τα τηλέφωνα έχουν γίνει γελοιωδώς ελαφριά. Κάπου μάλλον κάποιος θα πρέπει να σχεδιάζει τη δημιουργία βαριών θηκών για τηλέφωνα.

Πηγή: intel.com

Σχεδιασμός & Ανάπτυξη από την Alpha ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ AE