Γονικός έλεγχος και ώρες χρήσης Internet για παιδιά & εφήβους. Κανόνες στο WiFi και στο διαδίκτυο της οικογένειας

dapano-polles-ores-diadiktyo-gia-goneis

Είναι πολλές οι φορές που γονείς, μας ζητάνε έναν αποτελεσματικό τρόπο για την διαχείριση του χρόνου που παρέχεται πρόσβαση στο διαδίκτυο για τα παιδιά τους. Ανησυχούν για την ανεξέλεκτη χρήση ή την κατάχρηση στο διαδίκτυο. Στην παρακάτω δημοσίευση θα παρουσιάσουμε αναλυτικά πως μπορούμε πρακτικά να δημιουργήσουμε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον παροχής διαδικτύου μέσα στο σπίτι.

 

Κάθε έλεγχος, πρώτα απαιτεί συζήτηση και μια συμφωνία αρχικά με τα παιδιά. Ένα "συμβόλαιο" όπως το ονομάζουν οι ειδικοί. Ας ξεκινήσουμε αρχικά με λίγες συμβουλές για γονείς, από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

Τι µπορώ να κάνω ως γονέας για το παιδί μου; ενημερωθείτε!  περιηγηθείτε αρχικά στο www.saferinternet4kids.gr   (το οποίο χρησιμοποιήσαμε ως βασική μας πηγή)

Είμαστε θετικοί στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά γιατί…

- Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα
- Αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες για τη μετέπειτα ζωή τους
- Το διαδίκτυο έχει γίνει βασικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών

Για αυτό πρώτα από όλα:
- Ενδιαφερθείτε για τις διαδικτυακές εμπειρίες του παιδιού σας. Συζητήστε μαζί του τι του αρέσει να κάνει στο διαδίκτυο και αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν
- Ενημερωθείτε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και ενημερώστε το παιδί από την ΑΡΧΗ που θα ξεκινήσει τις διαδικτυακές του δραστηριότητες
- Θέστε όρια και κανόνες χρήσης του διαδικτύου ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με το παιδί σας
- Αναπροσαρμόστε τους κανόνες σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

- Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου
- Συμβουλευτείτε τις σημάνσεις ηλικιακής διαβάθμισης και περιεχομένου PEGI για να διαπιστώσετε αν το παιχνίδι που παίζει είναι κατάλληλο
- Ελαχιστοποιήστε την πιθανότητα να βρεθεί «κατά λάθος» μπροστά σε ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο βάζοντας τις σελίδες που χρησιμοποιεί συχνότερα στα «αγαπημένα»

- Είναι σημαντικό να µη χρησιμοποιούμε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως ανταμοιβή µιας καλής συµπεριφοράς του παιδιού ή να απαγορεύουμε την πρόσβαση στον υπολογιστή ως τιμωρία
- Καλό είναι να έχουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές µακριά από τα υπνοδωμάτια των παιδιών και σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να επιβλέπουμε τις ώρες που δαπανούν
- Πρέπει να έχουμε υπόψη µας ότι εάν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην πραγματική ζωή (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις) τείνουν να ξοδεύουν συνεχώς περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο
- Ας εξερευνήσουμε τις δικές µας διαδικτυακές συνήθειες, καθώς ως γονείς αποτελούμε από τα πιο σημαντικά πρότυπα προς µίµηση
- Ειδικά για τα παιδιά µικρής ηλικίας είναι καλό να εγκαταστήσουμε φίλτρα γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο
- Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται µε νέες δραστηριότητες και χόµπι που δεν περιλαμβάνουν τον υπολογιστή και ας ενθαρρύνουμε τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ισορροπημένο και δημιουργικό τρόπο ζωής
- Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να μην αποκαλύπτει τα προσωπικά του δεδομένα
- Δώστε έμφαση στην αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων και μέσα από τη δημοσίευση φωτογραφιών
- Μάθετε στο παιδί όταν δημοσιεύει μια φωτογραφία που απεικονίζονται και άλλοι πάντα να ζητάει την έγκρισή τους
- Μάθετε στο παιδί να σκέφτεται πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημοσίευση
- Το ψηφιακό αποτύπωμα που δημιουργεί θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή
(Μάθετε περισσότερα ως γονέας εδώ )

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΟΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΤΗ στo FRITZ OS 

Στην συνέχεια, θα παρουσιάσουμε βήμα - βήμα , πως μπορούμε με το FRITZOS που υπάρχει σε όλα τα Modem-Router της Fritz να ορίσουμε μερικούς απλούς κανόνες που θα βοηθήσουν στον ορισμό κανόνων και ασφαλέστερης πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσα στο σπίτι.

Εκτός από τα Modem/Router της AVM Fritz, υπάρχουν αντίστοιχα βήματα που μπορεί να υπάρχουν σε άλλους κατασκευαστές. Μέχρι σήμερα όμως το τεχνικό μας τμήμα έχει βρεί την πλέον ολοκληρωμένη λύση στην παραπάνω σειρά. Τα παραδείγματα ισχύουν για όλα τα Modem/Router με Fritz OS ανεξαρτήτως μοντέλου:

1o Βήμα εισαγωγή στο περιβάλλον διαχείρισης 

fritzbox-login

Αρχικά εντοπίζουμε στον κωδικό της συσκευασίας τον κωδικό διαχειριστή (Administrator password) και αφού χτυπήσουμε σε έναν φυλλομετρητή (Browser) την IP διεύθυνση του Router Modem π.χ. 192.168.1.1, πληκτρολογούμε τον κωδικό διαχείρισης για να μεταφερθούμε στο περιβάλλον διαχείρισης. Καλό είναι ο κωδικός διαχειριστεί να αλλάξει και να τον γνωρίζουμε μόνο εμείς για λόγους ασφαλείας.

Μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης μπορούμε να επιλέξουμε την πλήρη διαχείριση του δικτύου του σπιτιού μας. Όπως τον κωδικό WiFi, τις συσκευές που συνδέονται στο Router, τους κωδικούς διασύνδεσης στο Internet από την εταιρεία πάροχό μας, τις ταχύτητες και τα στατιστικά σύνδεσής μας κ.ο.κ.

Αν είναι η πρώτη φορά που θα ρυθμίσετε κάποιο WiFi Modem/Router, τότε καλύτερα ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού τεχνικού από το Alpha TechTEAM (tech [at] alphait.gr ή 2551038444 επιλογή 1) για να σας βοηθήσει με Online η τηλεφωνικά.

 

2ο Βήμα Εντοπισμός των Φίλτρων και των Προφίλ Πρόσβασης

Από τις επιλογές του μενού Internet > Filters εντοπίζουμε την καρτέλα Parental Controls

 fritzbox-filters1

Αυτός είναι ο βασικός πίνακας ελέγχου για τους γονείς, εδώ εμφανίζονται αυτόματα όλες οι συσκευές που έχουν συνδεθεί στον ρούτερ μας (είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα). Χωρίς να κάνετε κάτι μπορείτε να δείτε σε τι προφίλ πρόσβασης είναι η κάθε συσκευή.

Εδώ σημειώνουμε τα παρακάτω:

- Προφίλ Unrestricted ( Σε αυτό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και κανένα φίλτρο, παρέχεται πλήρη πρόσβαση)

- Προφίλ Standard (Το βασικό προφίλ που παρέχεται σε κάθε συσκευή που χωρίς να πειράξουμε κάτι έχει πρόσβαση μέσω του router Fritz)

- Προφίλ με δικά μας ονόματα που έχουμε δημιουργήσει για να κατηγοροποιήσουμε το κάθε χρήστη και τις συσκευές του.

Στην παραπάνω εικόνα, σημειώστε ότι κάποιες συσκευές έχουν κοινό προφίλ π.χ. Profil-Paidi1 και ανήκουν στον ίδιο χρήστη (π.χ. κινητό, tablet και φορητό του παιδιού Νο1), ενώ παράλληλα εμφανίζεται ο Online χρόνος που έχει καταναλωθεί από το συγκεκριμένο προφίλ σήμερα.

Στο τέλος κάθε γραμμής εμφανίζεται ένα μολυβάκι με το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε το συγκεκριμένο Access Profile (προφίλ πρόσβασης) και να το διαμορφώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας όπως θα δούμε παρακάτω.

 

Βήμα 3ο Διαμόρφωση Προφίλ και περιορισμών

fritzbox-filters2

Διαμορφώνοντας ένα προφιλ, αρχικά πρέπει να του δώσουμε ένα μοναδικό όνομα π.χ. Profil_Paidi2

Να ορίσουμε το χρονικό όριο που θα παρέχεται σε αυτό π.χ. Restricted (περιορισμένο) και ο προυπολογιζόμενος χρόνος (Time Budget)

fritzbox-filters3

 

 

Προχωρώντας παρακάτω ορίζουμε με τα αντίστοιχα εργαλεία (Internet use allowed και Internet use blocked)  επάνω στο πρόγραμμα της εβδομάδας , ποιές ημέρες και ώρες επιτρέπεται το Internet για το συγκεκριμένο προφίλ χρήστη. Εκτός από το χρονικό διάστημα π.χ. από το πρωί έως τις 12 το βράδυ, ορίζουμε τις επιτρεπόμενες συνολικά ώρες που θα χρησιμοποιείται το διαδίκτυο από τις συσκευές του προφίλ χρήστη. Π.χ. για Δευτέρα - Πέμπτη 2 ώρες και Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή από 3 ώρες. Επιλέηουμε τικ (check) στο Shared Budget αν αυτές οι ώρες θα μοιράζονται μεταξύ  όλων των συσκευών του χρήστη. Δηλαδή δεν θα έχει 3 ώρες στο κινητό και 3 ώρες στο Laptop, αλλά συνολικά 3 ώρες.

 

 

Λίγο παρακάτω έχουμε την επιλογή να μην χρησιμοποιεί ως επισκέπτης το ελεύθερο Wifi (γιατι μπορούμε να έχουμε ξεχωριστό δίκτυο για επισκέπτες στο σπίτι που το χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο και κωδικό). 

fritzbox-filters4

Προχωράμε λίγο παρακάτω στις επιλογές φίλτρων για την ασφάλεια του περιεχομένου. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε να φιλτράρονται τα επισκεπτομενα Web Sites και μάλιστα να μπλοκάρονται Web Sites που παρουσιάζον περιεχόμενο μη κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού  (π.χ. βία, πορνό κλπ). Στην επιλογή Show List 

fritzbox-filters4a

 

Συμπληρώνουμε όλα τα Site που θέλουμε να μην έχει πρόσβαση το προφιλ εκτός από αυτά που ήδη υπάρχουν από τον κατασκευαστή του router ή από διάφορες προφορτωμένες λίστες που έχουν τα Fritz Modem Router . Όλα τα παραπάνω δεν θα είναι προσβάσιμα από το προφίλ χρήστη που έχουμε θέσει περιορισμούς.

 

fritzbox-filters5

Τέλος μπορούμε να θέσουμε περιορισμό σε εφαρμογές π.χ. downloader που μπορούν να "κατεβάσουν" επικίνδυνο περιεχόμενο για το παιδί ή τον έφηβο. Θυμίζουμε ότι ακόμη και ταινίες ή τραγούδια που κατεβαίνουν χωρίς νόμιμη άδεια περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν αποτελεί ορθή συμπεριφορά. Σε μερικές Ευρωπαικές χώρες ήδη εφαρμόζεται αυστηρή νομοθεσία που επιβάλει σημαντικά χρηματικά πρόστιμα απλά με το κατέβασμα μιας ταινίας με παράνομο τρόπο. Να σημειώσουμε ότι όταν διαμορφώνουμε το προφίλ, στο τέλος των ρυθμίσεων εμφανίζεται και μια λίστα με τις συσκευές στις οποίες χρησιμοποιείται το υπο διαμόρφωση προφίλ χρήστη.

 

Αφού ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις στο νέο προφιλ χρήστη, πατάμε ΟΚ για να αποθηκευτεί και το Apply στην αρχική οθόνη Filters. Τα προφιλ που διαμορφώσαμε μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις συσκευές του χρήστη. Μια καλή πρακτική είναι να έχουμε ξεχωριστό προφίλ για κάθε παιδί ή έφηβο και να το διαμορφώνουμε ανάλογα με την ηλικία του και φυσικά τις συσκευές που χρησιμοποιεί.

fritzbox-filters1

 

Οπως θα διαπιστώσατε παραπάνω, έχετε πλήρη έλεγχο στον χρόνο και στις συσκευές πρόσβασης στο διαδίκτυο.

- Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Όχι! αλλά θα πρέπει να προσέξετε μερικά σημεία π.χ. οι κινητές συσκευές συνδέονται συνεχώς στο διαδίκτυο για να ενημερώνονται με αναβαθμίσεις και αυτό καταναλώνει τον χρόνο του παιδιού χωρίς λόγο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το γνωρίζουν τα παιδιά και να ανοίγουν το WiFi στο SmartPhone μόνο όταν το χρησιμοποιούν.
Επίσης όταν έχει τελειώσει ο ημερήσιος χρόνος και υπάρχει ανάγκη για περισσότερο internet μπορείτε να εκτυπώσετε κάποια εισιτήρια (Tickets) διάρκειας 45 λεπτών που παρέχονται από το Fritz Modem/Router (Επιλογή Internet>Filters>Access Profiles). Εχοντας αυτούς τους εξαψήφιους αριθμούς Tickets μπορείτε σε έκτακτες περιπτώσεις σχολικών εργασιών να τους δώσετε κάποια/o  Tickets για να παρατείνουν τον ημερήσιο χρόνο.

Αν δε το δοκιμάσετε, δεν θα μάθετε ποτέ πόσο απλό είναι τελικά να έχετε πλήρη έλεγχο στο πόση ώρα και ποιο περιεχόμενο αποκλείεται από τα μάτια του παιδιού σας. Σας προτείνουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο, να ενημερωθείτε, να δοκιμάστε και να μάθετε όλα τα νέα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία.

 

 

Τι µπορώ να κάνω ως γονέας για το παιδί μου;

- Ειδικά για τα παιδιά µικρής ηλικίας είναι καλό να εγκαταστήσουμε φίλτρα γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο. 
Τα φίλτρα δεν αφορούν µόνο στο µπλοκάρισµα ή στο κλείδωµα ακατάλληλου υλικού, 
αλλά αποτελούν και ένα εργαλείο που µπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση
συγκεκριμένων ορίων καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και µεγαλώνουν.

- Ας ενθαρρύνουµε τα παιδιά να ασχολούνται µε νέες δραστηριότητες και χόµπι που δεν περιλαµβάνουν τον υπολογιστή και ας ενθαρρύνουµε τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. 
Η έκθεση των παιδιών σε ποικίλα ερεθίσµατα και η συµµετοχή τους σε καλλιτεχνικές, 
αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος 
που θα τα βοηθήσει να υιοθετήσουν έναν ισορροπηµένο και δηµιουργικό τρόπο ζωής.

 

 

Ζητήστε από το Alpha TechTEAM να σας εκπαιδεύσει και να σας δείξει πόσο εύκολο είναι!
email στο tech[at]alphait.gr ή σε ένα κατάστημά μας σε Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα-Κομοτηνή) ή Online οπουδήποτε ή τηλεφωνικά στο 2551038444

 

 

 

 

Σχεδιασμός & Ανάπτυξη από την Alpha ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ AE